Artikel NRC. badkuur tegen eczeem

’s Avonds in bad weken en daarna de huid flink insmeren met een vochtinbrengende crème is het advies van een groep Amerikaanse huidartsen aan mensen met hardnekkige huidklachten door eczeem of psoriasis. En trek een oude pyjama aan, waarschuwen ze in hun voorlichtingsbrochure, want de behandeling is erg smerig. Het kost in het begin ook veel tijd, maar het is volgens hen uiterst effectief, zelfs bij mensen die al jaren vergeefs in behandeling zijn.

De huidpatiënten moeten voor het naar bed gaan eerst twintig minuten in bad weken, in gewoon water, zonder iets erbij. Daarna moeten ze hun huid onmiddellijk, zonder die af te drogen, insmeren met een vochtinbrengende crème of, in ernstige gevallen, met een plaatselijk werkend ontstekingsremmend hormoon als triamcinolon. Dat moeten ze volhouden tot er verbetering optreedt, meestal na vier tot veertien nachten (Archives of Dermatology, 21 dec).

De Amerikanen hebben het effect van de oude, maar in vergetelheid rakende week-en-smeerkuur beoordeeld bij 28 huidpatiënten van 24 tot 84 jaar. Het ging om mensen die allemaal al jarenlang last hadden, gemiddeld meer dan zes jaar. De helft had een overgevoelige huid (constitutioneel eczeem) en de anderen leden aan psoriasis of hadden een abnormaal droge huid. Ze waren allemaal zonder resultaat behandeld met plaatselijke of zelfs inwendige ontstekingsremmende hormonen, zoals triamcinolon of prednisolon.

Het effect van de badkuur was opzienbarend: bij 17 patiënten was de huid na twee weken helemaal genezen en bij negen bijna helemaal (voor 90 procent schoon). Bij maar één patiënt was de aandoening verergerd. Zodra de huid tot rust gekomen was (dus na vier tot veertien nachten), mochten de patiënten overstappen op een onderhoudsbehandeling van eerst alleen nog triamcinolon smeren en later vochtinbrengende crème.

Het bad werkt zo goed omdat bij mensen met eczeem en psoriasis de barrièrefunctie van de huid is verstoord. Die is daardoor ernstig uitgedroogd. Tijdens het bad kan de hoornhuid wel tot drievoudig zijn volume aan water opnemen. Door de huid daarna niet af te drogen maar meteen in te zalven blijft het water in de huid (water kan niet door olie heen). Doordat de schilfers zijn weggeweekt, kan een eventuele ontstekingsremmer in de zalf ook dieper in de huid doordringen.

De Amerikanen zeggen dat douchen niet werkt. Veel zeep gebruiken, of zwemmen in een zwembad is nog slechter door het chloor in het water.

Bron:http://vorige.nrc.nl/krant/article1635292.ece