Eczeem & Biofilm Wetenschappelijk

Amerikaans wetenschappelijk onderzoek verklaart eczeem.

Dr. Herbert B. Allen, een professor van Drexel University, Philadelphia, USA en voorzitter van het departement Dermatologie, heeft naar verluidt de oorzaak van eczeem ontdekt. De onderzoeksresultaten staan in een rapport dat 22 januari 2014 werd vrijgegeven door JAMA Dermatology.

Dit rapport toont aan dat de Staphylococcus bacterie, die op de huid leeft, de vermoedelijke veroorzaker is van eczeem. Deze bacterie produceert het biofilm dat de zweetkanalen blokkeert en het immuunsysteem van het lichaam activeert. Het gevolg is jeuk en irritatie.

Diagnose eczeem vaak op jonge leeftijd

Ongeveer 30 miljoen mensen in de Verenigde Staten hebben last van eczeem, wat een collectieve term is voor een aandoening, die een ontstekende, geïrriteerde huid tot gevolg heeft.

De meest voorkomende soort aandoening is Atopisch Dermatitis. Mensen met eczeem krijgen deze diagnose meestal als baby of in hun kinderjaren. De klachten nemen normaliter af als men de volwassen leeftijd bereikt.

Relatie tussen zweten en eczeem

Dr. Allen en zijn onderzoeksteam zijn het onderzoek vier jaar geleden gestart in de hoop een oorzaak te vinden van eczeem, in plaats van alsmaar te vechten tegen de gevolgen. ’’We wisten dat de eczeemklachten erger werden als mensen zweten. Ik vroeg mij af of eczeem misschien vergelijkbaar was met zweetuitslag, waarbij de zweetkanalen afgesloten worden en jeuk wordt veroorzaakt’’, zei hij.

Verdubbeling bacteriën bij mensen met eczeem

Tijdens de studie, observeerden Allen en zijn collega’s zowel beschadigd als niet beschadigd weefsel van 40 patiënten met Atopisch Dermatitis, maar ook van 20 patiënten zonder Atopisch Dermatitis, dus met een gezonde huid. Hierbij werd gekeken naar de Staphylococcus aureus bacterie. Deze bacterie maakt een biofilm aan om zich te beschermen tegen het contact van zout of water.

’’De Staphylococcus aureus zien we bij elk mens”, aldus Dr. Allen. “Alleen de hoeveelheid verschilt. Bij mensen met een gezonde huid zijn er beduidend minder bacteriën aanwezig dan bij mensen met Atopische Dermatitis. Bij deze doelgroep zien we een verdubbeling van het aantal bacteriën” .

Biofilm

Het biofilm blokkeert de zweetkanalen van de huid, wat een reactie oproept bij de eiwitten bij het “aangeboren afweersysteem.”

’’Wat ook nog heel erg belangrijk is”, zegt Allen, ’’is het filaggrine eiwit, dat o.a. water vasthoudt op de buitenste laag van de huid. Wanneer je te maken hebt met een verminderde aanmaak van dit eiwit en je zweetkanalen blokkeren, krijg je last van jeuk.”

Waarom niet eerder onderzocht?

De theorie dat Staphylococcus aureus is gelinkt aan eczeem, is in wetenschappelijke kringen al ruim 20 jaar bekend. Op de vraag waarom er niet al eerder verder onderzoek is gedaan naar deze materie, antwoordde Allen: ’’Mensen studeren minder vaak naar veel voorkomende aandoeningen dan de niet veel voorkomende aandoeningen. Men dacht dat het vinden van de bacterie het belangrijkste was. Onze bevindingen zijn waarschijnlijk het meest belangrijk in dit onderzoek.’’

Wordt vervolgd

Het onderzoeksteam is nog niet klaar. ’’Net zo gerelateerd aan de biofilm, gaan we kijken naar de laag waar schimmelvorming plaatsvindt en de effecten van verschillende bacteriën op huidaandoeningen,’’ sluit Allen af.

 

 

Bron: FEBRUARY 28, 2014 BY ALLISON STARR.

 

Rapport: online vrijgegeven op 22 januari 2014 via JAMA Dermatology